Singapurská vláda se odvolala na zákon o fake news a nařídila Faceboku upravit obsah příspěvku

Singapur letos přijal zákon proti potírání lživých zpráv v kyberprostoru a hned ukázal jeho využití v praxi. Singapurská vláda totiž donutila provozovatele Facebooku, aby k příspěvku, který odkazuje na článek listu Singapore States Times Review doplnil korekci, která tvrdí, že podle singapurské vlády příspěvek není pravdivý.

Jde o vůbec první případ, kdy Facebook musí upravit obsah některého sdělení na žádost vlády. Článek, na který příspěvek odkazoval, obviňuje vládu ze snahy nabourat odluku státu a církve na základě vyznání jednoho z kandidátů vládní strany do nadcházejících voleb.

Podle organizace Amnesty International je ale zákon spíše ke zlu, neboť dává vládě neomezenou moc potlačovat šíření názorů, které se jí nelíbí.

„Podle mě si teď zkrátka vláda testuje nové pravomoci, takže aktuální kauza je vlastně dobrou případovou studií,“ uvedl Australan Alex Tan, který spravuje facebookovou stránku States Times Review a byl to právě on, kdo musel příspěvek upravit. Nařízení se ale odmítl podřídit a mohlo by mu hrozit až pět let vězení.

Zákon o fake news ukazuje, že v budoucnu by mohla být možná kooperace vlád a provozovatelů sociálních sítí, ale pokud má docházet k úspěšnému ,,ničení‘‘ fake news, protiopatření musí být co nejrychleji.

V singapurském případu uběhlo od zveřejnění článku sedm dní, což na efektivitě rozhodně nepřidává. Přijetí zákona bylo pro ostatní státy velmi kontroverzní z důvodu kontroly a moci, kterou jím vláda nabyde.

Přidat komentář